3P PIZZA PASTA PASTRY
  • Категория:

Различното място


Неслучайно на витрината на Tre P гордо пише „Различното място“. Основният акцент от менюто на заведението е традиционната Римска пица, известна като пица Ала Романа, която не можеш да опиташ никъде другаде в България. Какво означава товали? Накратко – хрупкаво и леко тесто, върху което са подредени 3-4 продукта, без излишно отежняване от допълнителни сосове и добавки. Така, както би я опитал в околностите на Рим. Можеш да избираш от двадесет и шест различни предложения пица в  менюто и ти гарантираме, че всяко парче от пицата ще бъде различно изживяване от всичко, което си опитал досега. Естествено, решихме да проучим каква е тайната и Tre P ни изпратиха майстора на тестото Адриан Пантелеев. Той е живялдълги години в Италия и се завръща у нас с една основна идея - да подобри качеството на начина на направа на пица и да запознае любителите на това специфично ястие с автентичната му рецепта.


Тестото, казва Адриан, е с висока хидратация, като водното съдържание е над 85%. В него не се добавят млечни продукти или яйца. Само брашно, вода, сол, зехтин, квас или мая  това е.


След замесването, то се съхранява в специални съдове, където втасва и узрява 48 часа. Това гарантира, че всички процеси на ферментация са протекли преди да попадне в организма. Така получаваш чист хранителен продукт, от който не може да ти стане тежко. Преди да влезе в пещта, върху тестото за пица се нареждат само доматен сос, традиционни колбаси и класическите италиански сирена. Толкова.


От Адриан Пантелеев научаваме, че истинската пица не се претрупва с продукти и се прави от хрупкаво и изключително леко тесто.


„Всичкииталианци ядат много пица, но колко често сте виждали дебели италианци?”, намигва ни Адриан.Такава пица ще получиш и в Tre P. И, обещавамети, опиташ ли лекото и вкусно запечено тесто с ароматните колбаси и меките сирена, трудно би се сетил за друга пица.


Адриан Пантелеев води курс за приготвяне на автентични италиански пици в новосъздаденото BG Pizza School. Там ще се запознаеш не просто със замесването на тестото, а и с неговите тайни, взаимодействията между ензимите от житните култури, както и правилните температура, втасване и съотношението между продуктите.

Тагове: различна, тесто, зехтин, сол, квас, брашно, продукти, доматен сос